luni, 18 ianuarie 2016

La Vita e Bella - Italia - Partea 1:Toscana: Firenze, Fiesole şi fantasticul San Gimignano.

              
 
Sub impresiile proaspete ale unui sfarsit de an 2015 si inceput de an nou 2016 incerc sa-mi adun gandurile pentru a asterne aici cateva cuvinte urmate de multe fotografii.
Toscana este frumoasa! Chiar si iarna, chiar si pe ploaie.
Avem niste prieteni dragi care locuiesc in Firenze si ne-am hotarat sa ne petrecem vacanta de sfarsit de an la ei, cu ei. Asa am pornit seara, aproape de ora 22.00 la drum. Masina plina ochi, parca am fi plecat pt o luna (jumatate din hainele pe care le-am luat nu le-am folosit), copiii nerabdatori si in acelasi timp necajiti ca o lasa pe bunica acasa, camera foto proaspat incarcata, ca sa facem poze pe drum.

Prima oprire: in jurul Sebesului, pt o ora am zis, a durat vreo 3. Apoi am continuat pana la km 67 pana in Budapesta unde ne-am oprit sa mancam ( sau 66), restaurantul Mitze. Pe la 10 eram acolo.
Drumul in Ungaria a fost foarte bun si liber. In Slovenia era ceata , mi-a parut rau ca nu am reusit sa vad mare lucru. Aici motorina era foarte putin peste 1 euro, cel mai mic pret pe care l-am avut la acest traseu.

Nu dupa mult timp, am ajuns in Italia. :
Era intuneric oricum dar si ceata, deci nu vedeam nimic, am hotarat sa nu ne mai oprim la Venezia pt dimineata, sa mergem direct la Firenze si sa vedem Venezia la intoarcere. N-am mai mers nici pe traseul cu San Marino, cum voiam eu initial, ci direct Padova Bologna Firenze.
La vreo 200 de km pana in Firenze am zis sa ne odihnim. N-a durat mult ca lui Andrei i s-a facut rau, a varsat de mai multe ori, l-a durut burtica, intr un final s-a linistit. De la Bologna s a ridicat ceata. Nu mai aveam nici pic de somn, Julien imi povestea din peripetiile lui prin locurile acelea ( pe unde mergem el are cate ceva de povestit), inaintam pe autostrada noua dintre Bologna si Firenze, prin tunelurile acelea mari, traiam sentimentul ala care imi place atat de mult in calatoriile noastre cu masina, sentimentul acela de plinatate.
Prietenii nostri ne-au intampinat foarte frumos, am ajuns spre miezul noptii, dupa aproximativ 24 de ore de la plecarea de acasa. Am stat impreuna cu ei timp de o saptamana si ne-am simtit deosebit.

A doua zi, am vizitat Firenze. Situat pe raul Arno, Firenze este considerat locul aparitiei renasterii italiene, si era numit si Atena din Evul Mediu. Eu ii spun "Orasul lui Michelangelo". Piazzale Michelangelo ofera o vedere panoramica superba asupra orasului si este si foarte aproape de centrul istoric. Iar Ponte Vecchio este exact asa cum nu mi-am imaginat niciodata un pod. Construit in 1345, acesta are de o parte si de alta case mici, aliniate, in care sunt magazine de bijuterii.
Fotografii din Firenze:

Vedere de Toscana, in FirenzePonte Vecchio peste Arno

FirenzeDavid  (replica) - cel de la Piazzale Michelamgelo

Basilica di Santa Croce, locul unde sunt inmormantati, printre altii, Michelangelo si Galileo

Palazzo Vecchio

Vedere de pe Ponte VecchioPonte Vecchio


Vedere de la Piazzale Michelangelo noaptea

Firenze

Am admirat de asemenea numeroasele gelaterii din centrul orasului.

In seara de revelion l-a luat durerea de burta cu varsaturi pe Sebastian. Spre miezul noptii s-a linistit si a adormit dar l-am luat asa in masina si am pornit spre Fiesole, sa vedem de acolo focurile de artificii. Drumul spre acolo a fost superb, in viteza pe niste stradute inguste, vechi, ceva gen secventa din Italian Job :).

Fiesole este un orasel vechi la vreo 8 km de Firenze, cu o panorama uimitoare de la inaltime asupra celui mai mare oras din Toscana, Firenze.
Si asa se vedea in prima noapte din anul acesta:
Firenze de sus


Firenze vazut de la Fiesole


Fiesole


Prima zi a anului a fost cea in care am vizitat San Gimignano, inscris din 1990 in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, unul dintre cele mai frumoase orasele pe care l-am vazut pana acum.
Se afla la aproximativ 60 de km distanta de Firenze spre Siena, este situat pe un deal, inconjurat de ziduri si este cunoscut pentru arhitectura sa medievala, mai ales pentru cele 14 turnuri de diferite inaltimi care au rezistat razboaielor sau altor catastrofe.
Drumul pana acolo este un intreg de peisaje toscane, parca ti-ai dori o casa pe un deal acolo, inconjurata de o mica plantatie de maslini.

Primele poze din San Gimignano


San GimignanoAici a fost primul punct de panorama


doua din turnurile din San Gimignano

San Gimignano - vedere de pe zid


Una din fotografiile mele preferate

idem


seara pe stradutele din San Gimignano


Pentru moment ma opresc aici, dar va urma, calatoria a fost mai lunga de-atat, si pe final cu peripetii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu