luni, 13 martie 2017

Limba lui Shakespeare - pe munți și în călătorii!

     Cele mai dragi experiențe îmi sunt călătoriile şi turele pe munte în patru - noi doi şi copiii noştri, cât şi escapadele de o zi sau de câteva zile în doi, binevenite din când în când.
     De exemplu, atunci când mergem pe munte cu copiii, căutăm să fim creativi, astfel încât să nu li se pară greu sau foarte lung traseul - deşi poate dura şi o zi întreagă. Aşa că foarte des povestim pe rând, inclusiv copiii. Poveştile spuse de noi, cei mari, adevărate sau inventate, au întotdeauna câte o  învățătură la final.
     Când nu povestim, cântăm. Mai ales eu; am un repertoriu preferat, câteva cântece pentru copii, câteva care îmi plac mie, un gen mai liniştit aşa, că nu sunt mare cântăreață. Cunoscutul cântec "Ciobănaş cu 300 de oi", merge de minune vara la munte.
     Când nu povestim şi nu cântăm, ne exersăm limba engleză. Cel mic este şi el la grădiniță şi ştie câteva cuvinte, iar ajutat şi le aduce aminte. Celălalt știe ceva mai bine, este clasa I. Cu ei repetăm cuvinte, exersăm partea de vocabular. Sunt foarte încântați şi de exercițiul acesta şi amandoi au o pronunție destul de bună, zic eu, care sunt convinsă că pronunția se prinde bine de la vârste mai fragede.
     Eu am început să prind limba engleză singură, din filme cel mai mult, la şcoală am făcut din clasa a 5-a. Am avut apoi parte de o doamnă profesor de engleză foarte bună şi foarte atentă cu mine. Mă descurcam bine la engleză, iar atunci când am terminat clasa a 8-a mi-a spus că orice problemă aş avea cu limba engleză, să merg la ea pentru meditații de engleză și mi-a spus clar că acestea nu mă vor costa nimic. Era plăcerea ei. Oricum, eu nu am profitat de această oportunitate... eram foarte timidă.
     Mai târziu, după o perioadă în care nu pot spune că am crescut prea mult în ceea ce priveşte învățarea limbii engleze, au apărut provocările cele mai atractive: călătoriile în afara țării, alături de soțul meu, unde, pentru că mai mult el conducea, eu trebuia să întreb la hotel de camere libere, sau să cer alte indicații, toate acestea în engleză. La început mi-a fost greu, mă încurcam, aveam în cap ce ar trebui să spun dar nu ştiam cum. La un hotel, la micul dejun n-am putut cere o furculiță pentru că nu ştiam cuvântul pentru furculiță în engleză.  Dar apoi am început să mă învăț să vorbesc cât de cât liber şi să nu-mi mai fie teamă că spun prostii.
     M-a ajutat foarte mult şi faptul că, lucrând în domeniul transporturilor, la un moment dat, când am început colaborări cu firme din alte țări, a trebuit să mă ocup de corespondența prin e-mail în limba engleză. La început a fost puțin mai dificil pentru că erau diverşi termeni din domeniu dar apoi mi-a devenit mai simplu, pe măsură ce exersam mai mult, şi niciodată nu am uitat un sfat al doamnei profesor din gimnaziu: trebuie să gândeşti direct în engleză ceea ce vrei să spui.
     Acum mă descurc mai bine oriunde m-as duce, limba engleză chiar este utilă peste tot. Dacă îți place să călătorești așa cum îmi place mie vei aprecia că ai nevoie de un nivel cel puțin de bază dacă nu chiar mediu de cunoștințe de vocabular și comunicare în limba engleză pentru a avea o călătorie de care să te bucuri din plin. În orice domeniu ai lucra, cele mai multe surse de informare găsite pe internet sunt în limba engleză. Mai mult, pentru majoritatea locurilor de muncă bune se cer cunoștințe de limba engleză. Și de ce nu: un film în limba engleză are mai mult farmec atunci când ai habar ce spun acele personaje (chiar dacă este titrat), un cântec înseamnă ceva atunci când știi ce spun versurile.
     De aceea momentele în care exersăm cu copiii noştri au o valoare deosebită pentru mine, căci ştiu cât de important este să te poți descurca într-o limbă străină.
     Mai am totuși încă multe de învățat. Un mare ajutor în sensul acesta este o platformă online de învățare a limbii engleze. English for All - Engleza pentru Toți - oferă o astfel de soluție, în special potrivită pentru noi, adulții de azi, mereu ocupați.
sursa: Engleza pentru Toți

     Este un mare avantaj să pot învăța engleza online în timpul care îmi rămâne dintr-o zi, fără a-mi neglija copiii. Cursurile acestea se pliază pe nevoile mele și se adaptează, dacă pot spune așa, ritmului meu. În același timp pot învăța gramatică, vocabular, și mai ales am garanția unui feedback de la un profesor, ceea ce elimină pe cât posibil varianta învățării după cum îmi sună mie bine, învățare care, de multe ori, poate fi incorectă.
     Eu una sunt convinsă că trebuie să exersez continuu o limbă străină pe care îmi doresc să o vorbesc atunci când este nevoie, de drag, și să o stăpânesc tot mai bine. Cea mai la îndemână metodă îmi este această platformă online. Cu siguranță nu doar mie ci și multor altora care, ca și mine, își doresc să știe mai mult dar care nu pot avea un program fix pentru asta. Și mă voi relaxa în continuare la munte exersând engleza copiilor mei, sau în excursiile în doi, cu mașina, când, pentru a mai scăpa de oboseală, ne punem mintea la lucru și conversăm între noi despre câte ne trec prin cap. În engleză.

2 comentarii: