marți, 14 martie 2017

Roma: scuter, gelato şi gaura cheii din Aventino!

     Sunt câțiva ani de când îmi doream să ajung în Roma, dar nu se ivea momentul potrivit. Până în septembrie anul trecut când am aniversat 11 ani de căsnicie. Din păcate Julian a fost plecat în acea perioadă, aşa că nu am reuşit sa ajungem pe munte pentru o şedință foto in hainele de nuntă, ceea ce sunt sigură că l-a făcut să răsufle uşurat. În schimb, a zis că vom merge undeva pentru a sărbători.
     N-a apucat să zică a doua oară că am găsit repede unde vom merge, aproximativ când şi cu ce. Am discutat puțin şi a fost de acord, aşa că am stabilit: Roma, începutul lui noiembrie, Ryanair.
Să mai spun cât de fericită am fost când am luat biletele?
     O să vorbesc puțin despre costuri, nu au fost mari deloc, acum că există variante atât de multe şi de ieftine chiar nu e greu, dacă îți doreşti, să mergi pentru câteva zile la Roma. Biletele de avion au fost in jur de 90 euro, transferul de la aeroport la gara Termini 8 euro, pentru întors aproape 10 (la dus cu Terravision, la întors cu Schaeffaer; nu am luat dus-întors de la început fiindcă am zis că ne întoarcem cu ce o fi, diferența este chiar minoră între ele, şi de data asta biletul mai scump reflectă un autocar mai bine întreținut), cazarea cu mic dejun pentru 2 zile 120 euro, scuterul pe care l-am închiriat - 50 euro. Pentru mâncare, plăteam în medie 20-25 euro pentru o masă pe săturate, dimineața aveam micul dejun inclus la hotel. Gelato, cu care ne-am răsfățat din plin, era 2 - 2,50 euro. Despre intrarile la muzee am şi uitat deja :) Oricum, biletele pentru Colosseum au inclus si intrarea la Foro Romano si Palatino (care practic sunt în aceeasi ogradă), şi poți lua Roma Pass, este foarte util dacă ai în plan să foloseşti mijloacele de transport în comun, aşa cum nu am făcut noi.
Am ales camera de hotel de pe booking.com, într-o zonă mai liniştită, zona Trionfale, aproape de Vatican. Hotelul - în fapt o vilă foarte bine si frumos întreținută, se numeşte Antica Dimora Contessa Arrivabene ( am vrut musai să aibă nume italienesc şi arhitectură care să te ducă cu gândul la locul unde eşti, stil mai vechi, mai romantic).
     Scuterul l-am luat în a doua zi ( în prima nu mai avea rost deja, fiind aproape de Vatican am vizitat mai întâi Vaticanul şi ne-am orientat de unde să luam scuterul a doua zi). Peter Hall se numeşte cel de la care am închiriat scuterul, un tip foarte de treabă, vorbitor foarte bun de limba engleză, firma lui se numea Buzz4tours. Noi am întârziat vreo oră şi ceva peste cele 24 de ore la predarea scuterului  dar nu a fost nicio problemă. Ne-am plimbat destul de mult în timpul acesta, în schimb motorina consumată nu a depăşit 3 euro.
     La Roma ne-am bucurat de: linişte (sună ciudat, nu?) dar zona unde am stat chiar este o zona liniştită, iar Forul Roman şi Palatino par desprinse de forfota lumii reale; de aventură - scuterul a fost piesa de rezistență din această frumoasă escapadă, la fel şi gaura cheii din Aventino; de mâncare bună - de la cartofi copți condimentați, salate, paste, pizza şi până la minunata gelato ( cel mai mult ne-a plăcut cea cu cocos, şi aşa ceva nu găsesc la noi în țară, practic simțeam cocosul în ea, o să încerc şi eu să fac).
     De fapt nu am menționat mai sus dar eu şi soțul meu nu ne văzusem de câteva săptămâni şi ne-am întâlnit la Roma în aeroport,  am ajuns cam în acelaşi timp, eu de la Bucureşti, el de la Paris, ceea ce a dat o notă şi mai pronunțată de romantism călătoriei noastre. Inițial, ce-i drept, mă supărasem că nu a reuşit să ajungă acasă pentru a porni împreună în această călătorie, ba chiar am crezut la un moment dat că vom renunța (s-a mai întâmplat şi alte dăți, cu alte destinații), dar apoi am găsit această variantă de a putea ajunge el la Roma de la Paris, unde era plecat cu treabă, în aceeaşi zi şi în acelaşi timp. Mai mult, i-am fost şi îi sunt în mod deosebit recunoscătoare că a renunțat la un câştig în plus ca să îmi facă bucuria asta de a vedea Roma atunci, împreună ( oricum singură nu mergeam). 11 ani de căsnicie, destul de importanți, nu?
     În prima zi, după amiaza târziu am fost la Vatican. Am stat până s-a lăsat întunericul, am făcut poze etc.





     A doua zi a fost, poate, cea mai frumoasă.  După ce am servit micul dejun am mers din nou până în apropiere de Vatican unde găsisem un centru de închirieri scutere. Nu mai aveau disponibile dar ne-a îndrumat la Peter, un domn mai în vârstă, foarte de treabă. Odată cu scuterul - care din păcate nu a fost roşu, a început şi aventura; la început țipam de câte ori pornea mai în viteză de pe loc sau de câte ori ne strecuram printre maşini - ar fi trebuit să-mi amintesc că Julian este un super şofer! Am vizitat în ziua aceea Colosseumul ( unde am aşteptat foarte mult la o coadă uriaşă ca să intrăm), Foro Romano, Palatino, apoi ne-am mai oprit pe parcurs să fac poze, în diverse locuri pe unde am trecut cu scuterul, între care în fața frumoasei clădiri Il Vittoriano, unde m-am bucurat că erau în spatele meu carabinieri, făcusem o obsesie să fac poze în care să apară şi ei pe lângă mine, dar asta fără să le-o cer ci doar aşa, ce iese din mers. A fost foarte distractiv. Locul meu preferat a rămas Foro Romano, un loc liniştit, ca o panoramă a unei lumi vechi.

Terasa - gradina hotelului





Incepem explorarea Forumului Roman

Foro Romano



vedere catre Forumul Roman de pe Colina Palatina



Colina Palatina


vedere de pe Colina Capitolina

vedere de seara de pe Colina Capitolina
     Apoi am mers la Fântâna lui Trevi - Fontana di Trevi, unde am stat ceva timp, şi unde era foarte aglomerat, după care am mai dat ceva ture cu scuterul, am mers în Aventino unde am văzut cea mai inedită chestie din Roma, despre care nu apucasem să citesc nicăieri. 
     Aventino este una din colinele Romei, o zona liniştită, unde într-un capăt strada se înfundă. Acolo, în fața unei clădiri cu o poartă mare, veche, ca de biserică, era un rând de oameni. Cel din față se uita pe gaura cheii în linişte, apoi pleca, şi tot aşa. Prima dată m-am gândit că probabil dau cuiva, cum se mai face pe la noi, vreun bilet cu rugăciuni. Dar m-am uitat cu atenție şi nu aveau cum, doar priveau pe gaura cheii şi plecau. Julien mi-a zis să merg să văd şi eu ce este. Eram tare curioasă şi m-am aşezat la rând. De curiozitate a venit şi el lângă mine. N-am mai avut răbdare şi în timp ce rândul înainta am dat un search pe Google. Zicea acolo ca prin gaura cheii se vede cupola Catedralei Sf Petru. Juli n-ar fi vrut să mai stea dar eu eram în continuare curioasă. Şi într-adevăr, cupola luminoasă pe timp de noapte se vede încadrată chiar pe mijlocul unei alei. Poate dacă era pe timpul zilei puteam vedea mai clar. Oricum a fost o experiență deosebită, din păcate am reuşit să surprind o imagine mai nereuşită, m-am grăbit să las loc şi oamenilor din spatele meu.
     De acolo ne-am oprit din nou la Colloseum pentru câteva fotografii de noapte ( toată construcția mi s-a părut mai mică noaptea), apoi, în drum spre hotel am făcut o scurtă pauză pe malul Tibrului. Am ajuns la hotel noaptea, nu foarte târziu, am mai fi putut ieşi numai că intrase un frig puternic în mine, pentru că eram îmbrăcată mai subțire, cu balerini în picioare, ziua fiind mai cald dar odată cu lăsarea întunericului se facuse şi mult mai rece, cu atât mai mult se resimțea pe scuter, mergând cu oarecare viteză. După această scurtă plimbare la Roma am fost bolnavă, răcită, aproape o lună, eu, care de regulă mă îmbolnăvesc foarte rar.





Il Vittoriano

vedere de pe Colina Aventina

Gaura cheii din Aventino




pod peste Tibru

     A treia zi, ultima, am mers în Piazza di Spagna, am mai dat aşa un tur pe scuter şi am mers pe Via Appia până la Catacombele St Sebastian. Inițial am vrut la San Callisto dar în ziua aceea, miercuri, erau închise. Drumul până acolo este mai puțin circulat, din pavaj din acela mai vechi, cu peisaje frumoase. Acolo am întârziat ceva, catacombele sunt un loc cu istorie bine conservată, ne doream foarte mult să ajungem acolo. Iar pentru că ne şi grăbeam, am vizitat cu ghid în franceză, dar vorbea clar şi am înțeles şi eu cam tot ce zicea - unde nu înțelegeam îl puteam întreba pe Julian.
De la catacombe am mers direct la Vatican să predăm scuterul şi apoi uşurel - că mai era timp - la hotel să ne luăm bagajele pentru a merge la aeroport.

Pinus Pinea - specie de pin intalnita in Roma si in general in Italia.
Piazza di Spagna

strada in Roma


Vatican

     Nu a durat mult excursia noastră dar pentru noi acum, a fost suficientă. Abia vom avea ce să vedem şi într-o ocazie viitoare!
     Ocazie viitoare când voi vrea să merg tot cu scuterul, să mă satur de gelato (dacă este posibil aşa ceva), să revăd de exemplu Foro Romano, să descopăr locuri noi şi să depăşesc, de ce nu, granițele Romei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu