joi, 22 iunie 2017

Sozopol şi Santa Marina Holiday Village - puțin (mai mult) răsfăț!Ies puțin din zona formidabililor munți şi mă opresc undeva cât mai aproape de mare... De Marea Neagră de data aceasta.

Acum 3 ani, întamplător, am văzut o fotografie pe internet cu o localitate micuță la malul mării. Uau, mi-a placut!! Am scris cândva despre Neuschwanstein și am spus că am ajuns să văd acel castel pornind de la un puzzle. Ei bine, acum am ajuns in Sozopol de la o fotografie care mi-a plăcut foarte mult. Am insistat putin pe langa Julian, pentru că el se gândea că dacă e tot in Bulgaria ce rost are să facem mai multi kilometri cand putem merge mai aproape, pe unde am mai fost de atatea ori. Intr-un final l-am convins!

O fotografie cât o mie de cuvinte! By the way, eu una îmi aleg hotelul pe Booking.com, doar dupa ce analizez bine și fotografiile,  mai ales calitatea lor, și nu cred ca am prea dat greș. O imagine buna vinde mult, într-adevar!

Îmi place și marea, nu doar muntele, îmi place de fapt să călătoresc, dar muntele parcă are mereu altceva chiar dacă este același loc (așa e pentru mine); în schimb locul de la mare e mai bine să fie altul și pe lângă plajă să mai fie și altceva nou de văzut.

Acum să spun câte ceva despre Sozopol, oraș din Bulgaria, din regiunea Burgas, situat cam la 35 de kilometri de Burgas. Orașul este așezat pe o peninsula, și se pare că este cea mai veche așezare umană de pe litoralul bulgăresc - ceea ce m-a făcut să vreau și mai mult să merg acolo. Chiar am văzut în oras, seara, diverse săpături arheologice.
In Sozopol sunt 2 plaje, plaja Centrală si plaja Harmani, unde am fost noi într-una din zile, în rest am stat pe plajele (erau 2) din resortul unde ne-am cazat sau la una din piscine (erau mai multe).

Ce mi-a plăcut în Sozopol: că este un oraș cu un centru vechi, istoric, cu străduțe înguste, cu case construite chiar pe marginea unor stânci. Chiar dacă este o zonă înghesuită, pentru iubitorii de old towns ca mine, este numai buna de luat la pas și de fotografiat.

La punctul cazare recomand hotelurile de la periferie sau chiar până în intrarea în Sozopol, sunt condiții net superioare, zona este de curând dezvoltată. Și mai ales recomand Santa Marina Holiday Village, mai ales familiilor cu copii. Este un loc perfect de relaxare.

Am găsit resortul acesta pe Booking.com, iar imaginile de pe site sunt reale. Mai mult, realitatea este peste așteptări. https://www.booking.com/hotel/bg/santa-marina.html

Înainte să ajungem acolo îi tot spuneam lui Julian că am ales un hotel foarte fain, de data aceasta n-am mai avut regim all inclusive, dar am avut mic dejun, iar camera era un studio cu bucătărie utilată, mașină de spălat și un balcon generos, cu masă și scaune, iar priveliștea asupra mării grozavă!Tot mergând prin Bulgaria spre destinația noastră mai treceam pe langă sătuce sau uneori, mai rar, prin ele, care de care mai sărace, și mă gândeam: hotelul acela oare chiar este așa cum am citit eu? Părea din ce în ce mai ireală imaginea hotelului suprapusă imaginii Bulgariei prin care treceam. Am crezut că vor fi 400 de km si puțin, dar în realitate au fost în jur de 500.

Când am ajuns la Santa Marina Holiday Village m-am speriat puțin pentru că.... era prea mare!! :) Mă așteptam să fie câteva vile, dar nu atâtea câte am văzut pe harta ce ne-au dat-o de la recepție. A trebuit să lăsăm mașina într-o parcare de la intrarea în resort, iar de acolo ne-a condus la camera noastră un domn cu o mașinuță ca cele de golf, în care am încărcat bagajele. Pe acolo numai cu așa ceva se circula, și cu unele mașini mai măricele gen microbuze dar tot fără geamuri, care făceau traseu regulat în tot resortul și opreau în stații unde oamenii urcau sau coborau. Foarte interesant sistemul, și mai ales estetic și fotogenic.

În fapt, pentru câteva zile am locuit într-un loc deosebit, ca un parc sau ca o pădure, sau ca o grădină cu multe specii de plante, copaci, flori, totul îngrijit. Vilele aveau o construcție modernă, noi am stat la o vilă situată chiar lângă una din piscine (erau 3 sau 4), cu priveliște asupra mării. Băiatul nostru cel mare, pe atunci de 5 ani începuse să înoate (luase căteva lecții cu ceva timp înainte), iar într-o  după-amiază toată piscina a fost a lui, era doar el în apă, eu și băiețelul cel mic pe margine (era mult prea mic și avea teamă de apă atunci), plus încă un salvamar și vreo doi oameni de la terasa de lângă piscină. A stat în apă până ce ne-am convins că trebuie să iasă deoarece se înnorase mai mult și în depărtare se vedeau fulgere.Venind vorba de furtună, am avut parte într-o noapte de o furtună cu fulgere și tunete, și totodată am avut parte de un moment deosebit de romantic, după ce am servit ceva dulce pe balcon și copiii au adormit, eu și Julian am mai rămas de vorbă, a început ploaia, și pur și simplu cred că nu am mai văzut niciodată o furtună mai frumoasă la mare, ca cea din noaptea aceea când fulgerele se pierdeau în largul mării, iar tunetele care urmau confirmau puterea naturii, în timp ce noi eram la adăpost...

Una din plajele resortului mi-a plăcut în mod deosebit, apa era foarte lină și înaintai mult în mare până să se adâncească. A fost locul potrivit pentru băiețelul nostru cel mic care a prins curaj și a intrat și el puțin în mare, unde erau foarte mulți peștisori mici, fâțe, de care el era încăntat. 

Pentru valuri și pentru gustul băiatului cel mai mare am fost într-na din zile pe una din plajele din Sozopol, a cărei fotografie este în prima parte a articolului.

Noi am fost în Sozopol în septembrie și nu mai fusesem de câțiva ani buni la mare în septembrie. Îmi place, cred, mai mult. Anul acesta vom merge tot în septembrie. Temperatura aerului nu mai este atât de ridicată, în schimb temperatura apei este numai bună, sau poate că nota de confort o dă faptul că diferența dintre ele nu mai este atât de mare. Și dacă mai este vorba și de copii, atunci luna septembrie este numai bună de mers la mare, deși poate nu în Romania ci undeva în țările situate mai spre sudul Europei (dacă vorbim de Europa). Noi mergeam în Grecia în septembrie, iar Sozopol, în Bulgaria este situat destul de sudic, spre granița cu Turcia. 
Un alt avantaj al vacanțelor la mare în septembrie îl reprezintă și prețurile de cazare mai mici. De exemplu, dacă la Santa Marina Holiday Village prețurile ajungeau în medie la 100 euro/camera, noi am rezervat în septembrie pentru aproximativ 45 euro/camera/noapte.

Sper că am reușit să zugrăvesc cât mai bine în articolul meu această destinație de pe litoralul bulgăresc și sper că fotografiile completează cuvintele mele.

Și poate treceți Sozopol pe lista voastră! Eu cu drag m-aș reîntoarce acolo!

2 comentarii:

  1. Buna dimineata Andreea..subscriu la cele scrise mai sus..noi ne petrecem concediul la Santa Marina din 2008..Este cea mai safe locatie pentru familii cu copii..nu este chiar asa de ieftin, dar o data pe an, asta e. Iubim locul asta enorm de mult ! Felicitari pentru blog. Salutari

    RăspundețiȘtergere