joi, 25 octombrie 2018

Vacanța în Mallorca: admirând Valldemossa și coborând spre Sa ForadadaNu știu de ce mi-a luat atât de mult timp să termin de povestit despre cum a fost în Mallorca anul trecut și ce am văzut, ce mi-a rămas pe suflet, ce aș dori să revăd. Iată că în cele din urmă am ajuns la ultima filă a poveștii Vacanța în Mallorca... Ce nostalgie!

Îmi plac foarte mult orășelele sau așezările cu iz vechi, iar în Mallorca multe locuri au fost pe placul meu.
Totuși, un loc special este Valldemossa, un sat, sau comună, o localitate mică, cu străduțe înguste și pietruite, case din piatră cu flori la ferestre, un loc unde să te pierzi, să nu-ți pese de timp, doar să deschizi bine ochii și să faci poze (multe), asta dacă nu rămâi fără baterie, ca mine.

Prima impresie este cam așa: în timp ce te apropii, pe șoseaua șerpuită a coastelor muntoase ale Tramuntanei, zărești undeva mai în vale, printre măslini și pini, case din cărămidă ca o pată de culoare aurie, cu care se combină perfect verdele copacilor, grupate în jurul câtorva construcții mai impunătoare, toate având același farmec al timpurilor trecute. Are aerul vieții bune, nostalgia istoriei, liniștea pe care o dă apropierea de munte, dar totodată o oarecare forfotă pe care o dă apropierea de mare... Este un loc perfect și e bine să nu te grăbești, stai și trăiește o clipă fără grabă în decorul acela.Se pare că Valldemossa a început să atragă privirile și pașii vizitatorilor după ce, în 1838, pe timpul iernii, compozitorul Frederic Chopin a locuit acolo împreună cu iubita sa, scriitoarea George Sand. Poate au vrut să fie cât mai anonimi, în schimb au reușit să atragă privirile asupra micii așezări idilice...
De asemenea, în Valldemossa se observă cam la fiecare locuință, la intrare, un fel de icoană reprezentând-o pe sfânta Catalina, protectoarea localității, care în fapt a fost o tânără cunoscută pentru bunătatea și umilința ei.
După Valldemossa destul de aproape, mergând cu mașina, este un punct de belvedere numit Sa Foradada. De aici noi am mers aproximativ o oră până jos, unde am ajuns la mare, pe un drum forestier, mai întâi trecând printr-o plantație de măslini, apoi pe drumul acela, printre pini... dar mai bine vă arăt în ce minunăție de loc am ajuns!
Sa Foradada este o stîncă distinctivă , un semn pe care, odată ce-l vezi nu-l mai uiți, vei știi că e vorba de Mallorca.
Da, ca o concluzie, Mallorca este o destinație foarte frumoasă și romantică, este ca un vis, ca o poezie.. Și, ca să închei cum se cuvine, bine mai spunea George Sand când scria despre Valldemossa că "tot ceea ce un poet și un pictor poate visa a realizat natura în acest loc". Nu doar acolo, ci pe întreaga insulă..


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu