luni, 19 septembrie 2016

7. Muntii Fagaras: Valea lui Stan - canion, lanturi, stanca si voie buna!


 
  Traseul 7: Fagaras, Transfagarasan - Valea lui Stan

   Schita traseului:
   14 august 2016
   Traseu: Pana in Barajul Vidraru dinspre Poienari - Valea lui Stan - Poiana Calugarita - Vidraru.
   Timpi: 12:40 - 17:30
   GPS: din apropiere de Ploiesti am urmat traseul Moreni - Targoviste - Pitesti - Curtea de Arges - Cetatea Poienari - inceput traseu Valea lui Stan (dupa cateva minute de Cetatea Poienari, pe partea stanga; se lasa masina pe marginea soselei, pe sensul de mers, este o portiune oarecum mai ferita).
   Marcaj: punct rosu, mai spre final este mai rar intalnit dar traseul este evident.
   Echipa de 6, printre care si cei 2 copii ai nostri si inca unul mai mare, de 13 ani.

   La inceputul traseului ne-a intampinat un panou informativ. Traseul poate fi unul periculos, mai ales daca apa este mare. De fapt eu am aflat de el ca urmare a unui lucru trist si nedorit care s-a intamplat acolo anul trecut cand un om (ghid de o alta nationalitate) a murit pe traseul acela.


   Cand am fost noi, apa in canion era foarte mica. Scarile, sforile - in stare foarte buna. Chiar apa mica fiind, toate trezeau spiritul de aventura. Traseul merge prin padure, apoi pe langa stanci.
Dupa canion, care este mai complex, mai lung decat 7 Scari, traseul merge prin padure pana iese intr-o poiana, Poiana Calugaritei.

   Din aceasta poiana de un verde viu si luminos am mers inainte, iar prin padure, pana la un drum forestier care margineste lacul Vidraru la inaltime (lacul este pe partea stanga). Tot mergand, am ajuns pe un pod. Acolo este o priveliste spectaculara asupra lacului. Apoi au urmat si altele. Doar cateva masini mai treceau pe drumul acela, iar oameni pe jos 1 sau 2.   Drumul ne-a dus catre un tunel. Am intrat in el si am iesit in alta lume, cea reala, cu oameni multi, masini gramada, gunoaie... ca prea era de poveste mai inainte. Am ajuns la barajul Vidraru, fiind duminica si a doua zi fiind zi libera, da, se explica aglomeratia.


   Oricum, traseul a fost spectaculos, cel mai frumos canion amenajat pentru drumetie (trekking, hiking) in care am fost pana acum. Copiilor le-a placut grozav de mult, pe cel mic l-a ridicat Julien, pe unde nu putea trece singur. A ramas celebra intre noi vorba lui, in timp ce Julien il tinea cu o mana, cu cealalta tinandu-se de lant: "E poblema (problema) ta daca ma scapi si ma ud" - o spunea foarte vioi si senin.
   Odata ajunsi la masina am pornit spre Slatina (jud. Arges), zona in care aveam sa campam peste noapte (si pana unde am mai facut aproape 2 ore.
   A doua zi urma sa ne intalnim cu... Dar voi povesti data viitoare despre asta.
   

 

 

4 comentarii:

 1. Buna ziua.
  Cati ani are cel mai mic participant? <3
  multumesc

  RăspundețiȘtergere
 2. Bună ziua. Puțin trecut de 4 ani şi jumătate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :D ce veste buna! exact cat al nostru.
   felicitari si poate ne intalnim pe munte.

   Ștergere
 3. Bună ziua. Puțin trecut de 4 ani şi jumătate.

  RăspundețiȘtergere