Pornind de la Piatra Arsă, avem 2 variante de traseu.
Mai întâi, cum ajungi la Piatra Arsă cu maşina:
De la Sinaia iei drumul spre Târgovişte, apoi la un moment dat părăseşti drumul principal şi mergi spre dreapta. Acest drum deosebit de frumos se numeşte Transbucegi. O sa vezi peisaje spectaculoase, sunt şi câteva locuri unde poți opri maşina. Dupa o porțiune de mers cu maşina ajungi la o altă bifurcație unde este şi o cabană, trebuie să mergi mai departe cu maşina spre dreapta, spre Piatra Arsă, care este urmatoarea cabană, înaintea căreia se şi termină drumul asfaltat. Aici laşi masina.Varianta #1:
Mai departe mergi pe jos pe un drum forestier, pe indicator bandă galbenă (daca porneşti de unde se termină asfaltul nu vei intâlni semnul de la inceput dar la un moment dat vei intra pe acelaşi traseu). Drumul duce la cabana Babele unde ajunge si telecabina din Buşteni si nu durează mult, în jur de 1 oră.
De acolo urmezi indicatorul cruce rosie daca vrei să o iei pe drumul care mie mi s-a parut a fi cel mai uşor, pe Creasta Caraimanului, un urcuş mai domol până când de undeva de sus vei vedea mai in vale Crucea. Aici cobori pe langa nişte lanțuri dar nu este o coborare grea. Mai faci până aici încă 1h30min.
De la Cruce mergi înapoi pe marcaj punct albastru, pe Brâna Caraimanului, care inseamna o potecă mai îngusta decat la dus, şi o porțiune mica mai dificilă, chiar pe marginea stâncii, unde te poți susține de nişte cabluri. Ajungi la cabana Caraiman, unde este un râu mic care te mai răcoreşte în zilele călduroase.
Nu urci pe cruce albastră spre Babele decât dacă ai venit cu telecabina (altă variantă de traseu) sau dacă vrei să lungeşti traseul. Mergi înainte pe punctul albastru până întâlneşti banda galbenă şi ieşi în drumul pe care ai venit. Drumul de întors durează aproximativ 1h30min - 1h45min. Total 5h30min - 5h45min fără pauze.
Varianta #2: acelaşi traseu cu maşina până la Piatra Arsă, apoi bandă galbenă până întâlneşti punct albastru (eviți scurtătura evidentă care duce spre Babele si foarte uşor spre stânga, altfel nu vei da de marcajul punct albastru). În curând vei fi la cabana Caraiman de unde mergi pe Brâna Caraimanului până la Cruce. Te întorci pe cruce roşie la Babele şi apoi pe banda galbenă la Piatra Arsă. Este varianta #1 de traseu făcută invers. Despre timpi nu vă pot spune sigur. Dar în jur de 4h - 4h30min fără pauze.
De la cabana Babele, punctul unde ajunge telecabina din Buşteni,
sunt 2 variante de a ajunge la Crucea Eroilor Neamului:De la Babele se poate merge spre Cruce şi pe marcaj cruce albastră de care am spus dar se coboară până la cabana Caraiman pentru ca apoi să se urce pe Brână. Cred că merită şi varianta asta. Te poți întoarce pe crucea roşie. Asta ar fi varianta#1.
Varianta #2 de traseu, tot pentru un drum cu telecabina până la Babele este marcajul cruce roşie până la Cruce, apoi punct albastru pe Brâna Caraimanului (ca în prima variantă) apoi cruce albastră până înapoi la Babele.
Poți alege varianta de traseu potrivită pentru tine, sau poți face traseul și la dus și la întors pe aceeași parte. Noi am făcut și așa.
Crucea Eroilor Neamului este situată la altitudinea de 2291m, a fost construită între 1926-1928, la inițiativa reginei Maria şi a regelui Ferdinand I al României pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial în lupta împotriva Puterilor Centrale.
În plus, şi cel mai important, este un punct la care trebuie să ajungi cel puțin o dată în viață, mai ales dacă eşti călător. Fii călător şi pe meleaguri româneşti!
Mai mult, oricare ar fi varianta aleasă, acesta este un traseu pe care îl poți face şi cu copiii. Timpii de mers vor varia în funcție de cei mici, de pauze, de ce jocuri îți vin în minte pe parcurs, de cât stai la masă.
Mai jos, în ultima parte a articolului voi lăsa imagini de pe traseu, cu plecare de la Piatra Arsă.
Traseu varianta 1 de la Piatra Arsă, întoarcere pe același traseu ca la dus, pe Creasta Caraimanului, octombrie 2015:
Traseu varianta 1 de la Piatra Arsă, iulie 2017:
zona mai dificilă de pe Brâna Caraimanului |
zona în care trebuie mai multă grijă |
flori de colț |
Pe curând!
#CălătoreşteŞiPovesteşte
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu